Annons

Vräkning av husockupant

Ut med allt! Städdags!

 

Lördagen såg ut att bli en skön solskenshistoria. Värmen tinade snabbt upp de frostbitna löven och dagen verkade riktigt lovande.

Lustigt nog, när klockorna just idag skulle vridas tillbaka enligt almanackan, var det dags för oss att bära in trädgårdsmöblerna. Precis som minnesregeln – trädgårdsmöbler tillbaka i skjulet, vrid klockan tillbaka. Lite pusslande och trixande är det förstås med alla prylarna som ska in, men så efter en stund var allt på plats.

Annons

Dags för dagens andra utmaning. Växthuset skulle börja bubblas, det vill säga isoleras inför vintern, så att de känsliga medelhavsväxterna har en chans att möta våren igen. Det betyder att krukväxter, stolar, tomma krukor ska ut – sedan städa, städa, städa – och därefter fram med bubbelplasten.

Resten av året tycker jag att antalet krukor, växter och pryttlar är precis lagom. Men varje år, på den här dagen, när allt ska lyftas och möbleras om, känns det som om det skulle vara helt okej att halvera mängden…

Jag får stor hjälp av tonårssönerna. De är mycket stolta när de, rejält längre än jag, klappar mig på huvudet och mer än en gång kallar mig ”lilla mamma” när jag inte når, hur mycket jag än sträcker på mig. Men det får de gärna, när det är det varma tonläget som används.

Istället satsar jag på att lyfta undan det som står i vägen på golvet. Men vi kunde inte förstå vad hunden Pixie hela tiden var så ivrigt intresserad av under skåpet…

Då ser jag – ett grått streck pilar iväg! Strax därefter hittar vi en halväten kastanj, som det lilla livet hämtat från korgen på bordet.

”Vilket ställe”, har väl musen tänkt!

”Här vill jag bo, här är ju till och med maten framdukad.”

Efter en timmes resultatlös väntan på att musen skulle ge sig av frivilligt (medan vi mumsade på varm nyponsoppa och mandelbiskvier i höstsolen) och så småningom ett beslutsamt infångande lyckas vi avhysa vår lille vän och äntligen avsluta vad vi påbörjat.

Höstsolen hade nu dalat mot horisonten, och skuggorna sträckte sig långa. Dagens solvärme hade ersatts av en krypande kyla. Stor risk att natten skulle kunna få frostkänning. Hoppas nu bara att musen hittar en skön lövhög att sova gott i.

Härligt med ett växthus utan mus – och utan dammråttor!

Så här ser bubbelplasten ut.

 

Numera bostadssökande mus.

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas