Annons

Vitlök forever!

BloggVitlök1

Nu är det dags att sätta vitlöken i jorden!

Pasta med köttfärssås, lammstek, provencalsk gryta, vitlöksbröd…. Fler än jag som blir sugen? Den gemensamma nämnaren i dessa rätter är förstås vitlök. Älskad av många och hatad av färre, hoppas jag i alla fall. Hemma i vårt kök kan det låta så här:

Annons

Min man: ta nu inte för mycket vitlök!
Jag: nej då, bara två små klyftor – fast jag kanske i själva verket redan klämt i med tre rejäla… Och har min man stått vid grytorna pressar jag glatt ner ytterligare en klyfta när han vänder ryggen till. Vad mina arbetskamrater tycker i frågan är de alldeles för artiga för att kommentera…

Är du vitlöksvän som jag är det i alla fall nu dags att sätta vitlöken i jorden för att få ännu fler smakstarka vänner. Bor du i södra Sverige kan du skynda långsamt och har kanske hela november också på dig.
Köp lökar för odling från plantskolan eller garden centers. De från affären kan sprida smitta eller så får du inte den skörd du hoppas på, eftersom de kan vara preparerade för att inte gro.

Har du inget köksland kan klyftorna med fördel stoppas ner i rabatterna bland blommorna och skrämmer då bort ohyra som skyr doften.
Dessutom kan du odla vitlök i kruka också, bara den är rymlig nog så att de nya lökarna får plats. Ställ krukan nära ytterväggen för att skydda den mot värsta frosten.

Tänk på att ju större klyftor du planterar, desto större lökar får du nästa år. Plantera klyftorna 4-5 cm djupt och med 10-15 cm mellanrum. När snösmältningen kommit igång är det dags att försiktigt börja gödsla, och en gräsklippsgiva då och då under våren och sommaren gör gott.

BloggVitlök2

Till midsommar kan du om du vill skörda den första vitlöken, den brukar då vara hel och inte i klyftor. Börja skörda när bladen ovan jord har blivit cirka 20 centimeter höga.

I juli-augusti brukar blasten börja gulna och då är det klart. För säkerhets skull kan du krafsa bort jorden försiktigt och kolla på färgen, är den grön är vitlöken omogen och inte klar, är den vit är det dags.
Om du väntar för länge med att skörda kan det skyddande höljet spricka och risken för mögelangrepp ökar.
Lägg löken torrt, luftigt och varmt för att torka.

BloggVitlök3

Så här tänker jag mig att resultatet ska bli nästa år! Välmatade klyftor med sting och karaktär i smaken. Har hört att det finns entusiaster som till och med gör vitlöksglass – inget jag har smakat, kan vara gott…

Men för mig räcker det långt med att ladda grytor, pastasås, vitlöksbröd, vitlöksoliver och annat mumsigt. Förutom den goda, alldeles ljuvliga smaken håller jag i bästa fall både virus – och vampyrer – på avstånd!

 

 

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas