Annons

Vintervackert

Visst är det bedövande vackert!

Men samtidigt bedövas tår och fingrar. Näsan och ögon rinner. Axlarna åker upp till öronen i ett försök att behålla värmen innanför jackan. Stelbent trippar vi fram på såväl skottade som oskottade trottoarer och håller nästan andan för att inte halka omkull.

Annons

Sedan finns det stunder när hjärnan klarnar av kylan. Som i ett trollslag är tankeskärpan knivskarp och kloka beslut fattas på löpande band. Om solen visar sig och reflekteras i snön får tallkottkörteln jobba för högtryck. Energikicken exploderar i kroppen. Glädjen spritter till och allt är möjligt.

Som vanligt finns det minst två sidor av en sanning. Vissa dagar hatar jag vintern, särskilt mörkret och det opraktiska med snö och halka, när man ska transportera sig från punkt A till punkt B. För att inte tala om när vi ska fortsätta till både C och D också… Hu!

Andra dagar njuter jag av tystnaden, stillheten, det grafiskt vackra med de mörka trädsiluetterna mot den vita snön. Underbart! Att få klä på sig riktigt varmt med ljuvliga ulltröjor, underställ, mössa och särskilt varma vantar kan också vara en positiv upplevelse.

Ända sedan tonåren har jag valt det som min uppgift att skotta snö. Det är nästan som en meditation att spadtag för spadtag arbeta sig framåt, klura ut det mest effektiva sättet att ta sig an en uppfart som är minst 50 meter lång, var ska snön läggas för att ta minst plats…. Det kan bli väääldigt stora högar om vintern tänker sig vara till påska!

En trädgård kan vara riktigt vacker på vintern. Särskilt om den är snötäckt och om det finns en stomme som håller formen, också när vinterskruden tagits på.

Några klippta häckar eller buskar gör att det blir kul att ta en runda i täppan och spana efter vårtecken – eller för att njuta av en annan sorts skönhet. Det är nu jag ser träden, stammarnas karaktär, de avlövade buskarnas knotiga former, vilka klätterrosor som behöver föryngras, var det saknas en aktör i grönskans sommarlustspel.

Lägg ut trädgårdsslangen i snön eller trampa upp nya stigar. Bli din egen trädgårdsarkitekt och fundera över vad som kan förändras till nästa säsong. Det är mycket enklare att få en uppfattning om storleken när modellen är i skala 1:1 än att rita på papper.

Kom ihåg att skaka ner snön från grenar som annars lätt knäcks av tyngden. Det behöver inte vara så mycket snö för att en liten gren ska säcka ihop.

Visst är vintern en utmärkt tid för tankar. Att avsluta förra säsongen och blicka framåt mot nästa. En stunds timeout, lite filosoferande över stort som smått, ger tillfredsställelse i stora mått.

Men då säger vi väl det – att det är okej med snö i naturen, men inte på vägar och trottoarer. Att det blir soliga vinterdagar med jämna mellanrum, men inte de där råkalla hemska dagarna. Om nu vintern tänkt parkera här på vår långtidsparkering…

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas
Annonssamarbete med IQ