Annons

Vallmoblommor att minnas

En efterlängtad vallmo i rabatten.

Här kommer en liten försommarhälsning!

Den här vita vallmon planterade jag våren 2011, eller var det sent hösten 2010… Första sommaren gick jag länge och väntade och vankade. Var jättenyfiken på hur den skulle ta sig ut i rabatten. Men inte fick jag någon utdelning det året. Sedan glömde jag nästan bort den helt, eftersom inget dök upp.

Annons

Så blev det vinter, som blev vår, som övergick i försommar 2012. En dag när jag var i trädgården, kände jag hur någon tittade på mig… Ni vet så där läskigt, jag var ju ensam men hade en bestämd känsla av att vara iakttagen…

Då fick jag syn på henne! Med flirtiga, florstunna sidenblad och med en lätt förlägen rodnad i kanten vinkade hon till mig! Min vallmo blommade! Och hon var precis så fin som jag hade tänkt mig.

Om vi nu reser i tanken till England vid den här tiden på året, ser vi att många har en pappersvallmo i knapphålet, ungefär som vår majblomma. Det är framförallt nu på söndag 11/11 och alldeles särskilt klockan 11 som detta är aktuellt. Det är då man hedrar minnet av stilleståndsdagen 1918, när första världskriget slutade. Vallmon ska påminna oss om alla de soldater som stupade. Ända sedan 1921 har detta varit en tradition. 91 år! Numera är det inte enbart första världskriget utan alla krigens soldater som får en stunds eftertanke.

Varför vallmon då? Jo, det var det som blommade vid de sargade skyttevärnen på slagfälten i Europa.

Med florstunna, sidenmjuka, färggranna kjolar dansar vallmon i sommarbrisen.

 

Så här ser engelsmännens poppy ut. Färdig att fästas på jackan!

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas