Annons

Tjusiga tulpaners dag

Just idag 15 januari är det tulpanens dag!

Och så har det varit sedan 1990. Passa på att göra någon glad – kanske dig själv – med en bukett tulpaner. Härligt knirr-knarrande och vårkrispiga står de som glada vitaminpiller i vasen.

Annons

Till och med en enda blomma i en vacker vas eller flaska räcker långt för att den sköna, gröna känslan ska infinna sig.

Redan i förra veckan var jag på en pressvisning här i Malmö som Blomsterfrämjandet ordnade. Vi besökte Slottsträdgården och John Taylor. Mulet, regnigt, kallt och ruggigt var det ute – men i växthuset var det varmt, skönt och fullt av vårkänslor.

Att vi svenskar älskar tulpaner är ett faktum! Tänk att 150 miljoner säljs under en säsong mellan nyår och påsk. Av dessa odlas så många som 130 miljoner i Sverige, och det värmer miljötänkande hjärtan. De svenska producenterna använder nämligen i största utsträckning biouppvärmning och grön el, till skillnad från de holländska odlarna.

Vill du vara säker på att dina tulpaner är miljövänliga ska du spana efter Svenskt Sigill på förpackningen. Det är en kvalitetsstämpel som många av de svenskodlade blommorna säljs med.

Vilken är färg är din favorit? Jul och nyår gör att de röda kommer högt upp på topplistan, och allmänt sett efterfrågas mycket färg. Men de vita är också populära och står för 13 procent av försäljningen.

Hemma i vardagsrummet står just nu en bukett i olika lila nyanser och med några vita blommor instuckna här och där. Några eucalyptuskvistar kompletterar och sprider en svag mintdoft. Flera gånger om dagen är jag där och tankar lite blomsterfägring. När jag tittar ut genom fönstret ser jag stora, vita snöflingor som bäddar in trädgården igen. Att ha en bukett på bordet är nästan ett måste för att orka sig igenom den här mörka perioden innan ljuset återvänder.

Tänk så bra det är ordnat! Därute i rabatterna under snön är årets tulpanproduktion redan igång. Lökarna behöver en sammanhållen köldperiod för att sedan komma igång med resan upp till ljuset. Och det blir perfekt i tid när säsongen för snittulpaner börjar ta slut.

John Taylor är trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö och känd från tv-programmen Trädgårdsfredag och Trädgårdsonsdag. Hans favoritblomma är – tulpanen. Till och med så mycket att han har en vacker 1600-tals variant tatuerad på ryggen. Mycket tjusig!

Vill du veta mer om tulpaner och få proffsens skötselråd? Klicka här och få Blomsterfrämjandets råd och tips, www.tulpanguiden.se

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas
Annonssamarbete med IQ