Annons

Snödroppar på rymmen

WebbSnödroppsflytt

Mina snödroppar är på rymmen!

Det började med en endaste liten snödroppsrugge som jag hittade på en övergiven plats. Gården som försvunnit var säkert både ståtlig och fin, det kunde jag se på murresterna. Nu var det istället vildvuxna träd som dominerade.

Annons

Tidigt på året som det här var, letade sig solstrålarna ner i fjolårsgräset och där bodde rejäla tuvor med vackra, väna snödroppar. Här kunde de leva sitt år som de ville. När säsongen var över gick de in i vila och kunde svalka sig i grönskan från trädkronorna.

Men inte har jag strösslat ut dem som du ser på bilden! Nej, det har myrorna istället hjälpt mig med. Snödropparnas frön har ett näringsrikt bihang som myror gillar. Först drar de fröet till stacken för att mumsa på det goda. Sedan städar de och slänger skräpet en bit hemifrån. Det de slänger är själva fröet, och därför kan du hitta blommande stänglar lite här och där på lustiga ställen.

Jag är jätteglad för mina snödroppar och tackar gärna myrorna för hjälpen. De enstaka blomstackare som lever farligt i kanten på gräsmattan ska jag försiktigt gräva upp och plantera på ett nytt ställe där de kan starta en ny snödroppssläkt.

Vanligtvis förökar snödroppen sig naturligt med sidolökar, men har du egna tuvor du vill förmera är bästa tiden nu på våren efter blomningen, när de fortfarande har de gröna bladen kvar. Engelsmännen kallar detta In the green, och ibland kan man hitta denna benämning på beställningslistor hos de stora engelska lökfirmorna.

Gräv djupt, för lökarna sitter längre ner än man tror. Dela i många små tuvor med ett par lökar i varje och plantera direkt i en halvfuktig jord i halvskugga. Mullrik lerjord gillar de bäst, men bara jorden är något så när fuktighetshållande brukar det gå bra.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas