Annons

Små, söta och alldeles bedårande!

Nu är det småvasernas tid!

Vid den här tiden på året är man glad för det lilla. Minsta knopp, grönskning och framför allt blomma får hjärtat att banka lite extra, glädjen att rusa och hoppet att spira. Södra Sverige har förstås ett försprång jämfört med andra delar av vårt avlånga land som fortfarande är snötäckt. Men se det så här, ni får njuta av våra bilder – sedan är ni uppvärmda och kan glädjas lite extra när det börjar hos er! Dubbelt upp med andra ord.

Annons

Vintergäck, snödroppe och snöklocka blommar i min trädgård nu. Tänk att några så små, skira blommor kan dofta – och så mycket!
Det räcker med några få blommor, för jag nänns ju inte ta hur många som helst, för att upplevelsen ska märkas.

Så här stor är skillnaden mellan snödroppen och snöklockan. Förutom de karaktäristiska prickarna på klockspetsarna och den öppna klockformen är snöklockan vanligtvis mycket större.

En liten kik in i klockan avslöjar hur kallt det måste vara för en snöklocka. En frusen klockas klang….

Snöklockan, Leucojum vernum kan köpas både som frö och lökar. I folkmun kallas den också för klosterlilja – kanske för att den växer vild vid Vadstena klosterträdgård? Men tänk på att den är fridlyst!

 

Jag skulle mycket hellre vilja vara en fylld snödroppe med så här många lager med frasande, värmande underkjolar! Ta dig tid att någon gång betrakta dessa små blommor riktigt nära. Fantastiska skapelser, utsökta i både färg och form!

Om det skulle bli så att du börjar snöa in riktigt rejält på särskilt snödroppar, kan du kalla dig galanthofil. Så heter nämligen snödroppen på latin, det vetenskapliga namnet är Galanthus nivalis, och det finns föreningar som fördjupar sig i dessa skönheter.

 

 

LÄS OCKSÅ

(8)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas