Annons

Skira, färgstarka akvileja!

En av mina favoritsommarblommor är akvileja.

Visst är hon fantastisk! Anspråkslös, generös, och uthållig. Färgstark eller i skira nyanser – det finns en blomma för alla att älska.

Men inte av rådjur! De ratar denna sommarälva. Däremot gillas den av humlor, som sägs vara de enda som har en tillräckligt lång tunga, för att nå nektarn i den djupa sporren. Bin och andra pollinerande insekter gör sig icke besvär.

Annons

Aquilegia vulgaris, akleja, akvileja – mormorsväxt eller torparväxt – kärt barn har många namn. Lättskött och tålig. På skogspromenader vid övergivna torp kan man ofta hitta dem blommande vid husknuten.

I skolan, särskilt vid sommaravslutning sjöng vi ofta Uti vår hage – minns ni texten, och att aklejan finns med?

Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtans fröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
Kom liljor och akvileja,
kom rosor och saliveja!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Detta sägs vara en traditionell folkvisa från Gotland, och tänk att den levt kvar fram till våra dagars skolavslutningar.

I dagens plantskolor finns ofta den här charmiga skönheten, tror hon heter ‘Nora Barlow’ med hårtestar som spretar åt alla  håll.

På en av förra sommarens sköna hundpromenader hittade jag en fantastisk blå variant. Jag memorerade platsen och på sensommaren när frökapslarna blivit klara plockade jag dessa rasslande skattgömmor. Jag strödde ut fröna på väl valda platser i trädgården, men det är nog först nästa sommar som jag kan se resultatet. Aklejorna blommar först på andra året, men är de väl etablerade frösår de sig frikostigt själva.

Hos mig finns nu aklejor allt från ljusaste ljusa, karamellrosa, vinröda, mörka och förhoppningsvis klarblå!

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas