Annons

Roliga timmen


Just i dessa tider fladdrar det ner avier i var och varannan brevlåda som tillhör trädgårdsnördar – eller så plingar det så glatt i mobilen.

– Det finns ett paket att hämta ut i närbutiken, på macken eller hos den som är ditt postombud, tjoar den, som en glad utropare.

Annons

Det är ju så lätt att med några (blir alltid många!) pekfingerklick beställa hem vårens fägring. Och så roligt! Det är som att vara i barndomens godisbutik och välja och vraka bland godsakerna – en sån’, ehh två såna’. Oh, den måste jag bara ha!

Lite benmjöl i planteringsgropen ger löken bästa möjliga start. Det kan behövas lite mat i magen när resan till solen och våren ska ta fart, även om löken redan är laddad med vad den behöver för denna första resa. Benmjöl är långtidsverkande gödning som dessutom sägs stimulera mikrolivet i jorden.

Jag sparar lite av näringen, den ska mina reafyndade krusbärsbuskar få. Benmjöl är nämligen mumma för fruktsättningen.

Sedan gäller det att få tid att plantera. Till skillnad från andra lökar är tulpanerna generösa och tålmodiga. Så länge det inte är tjäle kan de stå ut med att vänta. Träffade en gång en kvinna som var väldigt upptagen hela höstsäsongen. Inte hade hon tid att gräva ner några lökar. Men på juldagen, då hade hon sin favoritstund. Då hade alla andra fått sitt och hon kunde plantera, i lugn och ro. Funkar kanske bäst i skyddat läge i Skåne, och när vintern är långt borta. Men tanken är trevlig, en trädgårdsstund när man som behöver det, i december.

Jo, och så var det en sak till. Jag vet inte hur det är med er andra hundägare, men när jag i fortsättningen ska plantera lökar, får Pixie från och med nu vara inomhus. I helgen reste jag mig nöjd och glad, borstade av kläderna och sträckte på mig. Då kommer Pixie och ser så lycklig ut, hon slickade sig belåtet om munnen och viftade glatt på svansen. Då har hon grävt upp den senaste gropen och kalasat på både alliumlökar och benmjöl. Inte en smula fanns kvar!

Till all lycka verkar det som om om hon trots allt mår bra. Är det någon som vet om det är olämpligt att ha blomlökar som hundgodis?

Men å andra sidan – jag minns Eva Bexells underbara böcker om Morfar prosten (för övrigt med fantastisk uppläsning av Margaretha Krook!). Han åt nämligen upp pärlhyacintlökarna som någon lagt i skafferiet. Det gick bra för honom, och det hoppas vi att det gör med Pixie också.

Väl mött kära allium, liljor, narcisser och tulpaner – vi ses i vårsolen!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

  • Hanna/I Tages trädgård

    Så kul att din blogg är igång nu och så roligt det var att träffa dig på fotokursen häromveckan. Jag håller med dig om att lökköpandet är beroendeframkallande, men å andra sidan kan man ju aldrig få för många! Hoppas lilla hundmagen hämtade sig från lökfrossan. 🙂


Annons

Senaste från allas