Annons

Orkidé-juveler!

vita orkideer

För många år sedan köpte Mannen en orkidé till mig, och detta blev början till min förtjusning för dessa fantastiska, otroliga och fascinerande växter.

Han hade fallit för de sammetslena, purpurfärgade bladen, som dekoreras av sirliga bladnerver i rött. Att det är en orkidé tror jag inte att han visste då.

Annons

Ludisia discolor kallas juvelorkidé på svenska, och visst är den ett smycke på fönsterbrädan. Otroligt lättskött!

Jorden ska hållas lätt fuktig men aldrig övervattnas. Till skillnad från andra orkidéer trivs denna i vanlig blomsterjord. I november brukar knopparna dyka upp i bladrosetten och som en klocka brukar den blomma framåt jul.

Den trivs både i skugga, halvskugga och ljus placering, men inte gärna i direkt sol. Juvelorkidén är också väldigt tacksam för värme, trivs precis som vi människor i rumsvärme.

juvelorkidé

Blommorna är små, vita och med lite gult i svalget och sitter på en lång stängel. Du kan njuta av blomningen länge, tror att de som är igång just nu har blommat minst en månad, och de ser fortfarande pigga ut.

När de blommat över och torkat in klipper jag bara av stängeln nere i bladrosetten.

orkidéblad
I julas hittade jag en för mig ny variant med gröna blad och silvertrådar till bladnerver. Superläcker! Blomstängeln ser likadan ut som hos den med purpurfärgade blad.

Eftersom bladen är så dekorativa pryder växten sin plats också när den inte blommar.

Ytterligare en trevlig sak med juvelorkidén: det är jättelätt att ta sticklingar. Bryt av vid en led och stoppa ner i en ny blomkruka. Sätt en plastpåse över som en liten kuvös i början, precis som med andra sticklingar. Efter ett tag kommer det upp nya stänglar ur jorden och du har en ny juvel i ditt smyckeskrin.

LÄS OCKSÅ

(27)
(1)


Annons


Annons

Senaste från allas