Annons

Nostalgi i fläderblomstider

fläderblomssaft

Vad är det som blir klibbigt och kladdigt – och alldeles underbart?

Jo, fläderblomssaft så klart!

I dessa soliga junitider doftar det ljuvligt om nästan varje busksnår. Flädern är rikligt representerad här i Skåne. Eller hylle som vi också kallar den, kommer säkert från danskans hyld, ett land som skånskan för övrigt hämtat många ord från.

Annons

fläderblommor i korg

Det är en sådan härlig känsla att rusta sig med korg och sekatör en solig dag. När jag känner fläderdoften minns jag stunderna när barnen var små och vi hjälptes åt med plockandet. Då var detta en härlig sommartradition, men nu har jag blivit mer bekväm – det är ju så klibbigt och kladdigt när man håller på med saften.

På senare år har äldste sonen axlat uppgiften och nu lär en sats vara på gång. Hoppas att någon liter hittar hit till föräldrahemmet också…

Funderar dock på att klippa några klasar och frysa in och spara saftandet till semestern när tiden är mer flexibel. Nu har det varit mycket med avslutningar och så står midsommar för dörren.
Och det gäller ju att passa på när naturen är generös och bjuder på godsaker!

hemmagjord fläderblomssaft

En riktigt varm dag är det otroligt gott och läskande med en glas kall fläderblomssaft. Jag brukar frysa in den outspädd och kan använda den till både saft eller parfait. Det är så lätt att skrapa av så mycket man behöver för stunden med en sked.

Ett roligt minne som vi i familjen skrattar åt fortfarande efter många år är när äldste sonen skulle introducera fläder för en skolkompis som aldrig smakat den.

F skrapade ur burken och blandade saften men kompisen grimaserade illa och undrade hur den här familjen kunde tycka att det här var gott!

Det var nämligen gåsaflott sonen hade skrapat och blandat omsorgsfullt och väl – men särskilt gott var det inte!

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas
Annonssamarbete med IQ