Annons

Lungört och humlesurr

BloggLungörtHumla

Det surrade och brummade, men jag visste inte varifrån det kom.

Häromdagen när jag passerade en rabatt på väg till växthuset hörde jag ett högljutt surrande. Riktigt rejält lät det! Trodde först att en hel svärm insekter var efter mig.
Efter en stunds sökande hittade jag så humlan. Säkert fullt lastad som ett transportplan med massor av godsaker som samlats in, kanske därför det höga ”motorljudet”.

Annons

Den flög från blomma till blomma bland lungörterna, dessa älskliga och lättskötta. Av några enstaka plantor har de nu spridit sig till ett trivsamt bestånd som är kompis med sina grannar utan att ta över.

BloggVitLungört

Årets perenn 2008. Foto: Björn Hansson

I en annan rabatt som ligger i mer skugga har jag samlat den vita varianten. Kritvita, bländande – nästan som små lysande dioder piggar de upp. Rika på nektar lockar de båda humlor, bin och fjärilar med blomning fram till maj ungefär. De silverfläckiga bladen är dekorativa också efter att blomningen är över. Trevlig marktäckare som är lätt att kombinera med andra växter.

Perennagruppen, som är en sammanslutning av odlare, utser varje år en särskilt odlingsvärd flerårig växt. Årets Perenn 2008 blev lungörten, som fick sin välförtjänta plats i rampljuset, och det kan jag mycket väl förstå.

Men varför heter den lungört? Det vetenskapliga namnet är Pulmonaria, och pulmo betyder lunga på latin. Det sägs att man tyckte att de fläckiga bladen liknade sjuka lungor, och användes därför som medicinalväxt mot lungsjukdomar.

Nu håller jag tummarna för att helgen får lite sol och värme. Då ska jag också tumla runt som en humla, och surra av vårglädje!

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas