Annons

Ljusnande tider

Under december har vi tänt ljusen varje dag.

Både för att få värme, mys och för att det är så vackert. Men, tänk så lätt det är att glömma bort ett litet värmeljus, som står där så diskret med liten fladdrande låga. I vår familj har vi som minnesregel att inför varje första advent byta batterierna i brandvarnarna. Då vet vi att vi är lite tryggare, för tänk om vi inte är hemma just när tekniken piper att batterierna är slut…

Annons

Inför den här julen har jag äntligen kommit till skott och provat på en sak jag länge tänkt på – att stöpa ljus! Och så roligt och rogivande det var!

En torsdag när dagsljuset nästan inte räckte till for jag och några vänner till Eslöv och Ljusaverkstan. Vi fick välja och vraka bland olika alternativ att göra, och det var minsann inte det lättaste för en velpotta som jag.

Slutligen blev det i alla fall åtta raka ljus, ett trearmat, ett femarmat som är stjärnformat i botten och två små gallertorn. Jag minns inte riktigt vad varje ljus egentligen heter, utan mina namn beskriver hur ljusen ser ut. Men jag blev mäkta förvånad över hur mycket vi hann med på ett par timmar.

Lite pilligt var det i början när vekarna skulle placeras, men sedan var det bara att räkna in valstakten 1-2-3. Så länge skulle det böjas på knäna, doppas och dras upp ur karet. Snygga, jämna ljus växte fram och stoltheten bubblade i magen. Kul! Kanske början på en för mig ny tradition…

Efter första doppet i karet gällde det att fixa till vekarna så att det blev jämnt igen.

För varje dopp växte ljusen fram, nästan omärkligt. Först hände inget, sedan blev det lite grann och sedan tog det sig desto mer. Efter det gäller det att hejda sig i tid och inte göra ljusen för tjocka. De ska ju passa i ljusstakarna där hemma…

Mellan doppen ska ljusen svalna så att det fäster igen vid nästa omgång. Här hänger mitt trearmade ljus, de raka med tyngder i botten, och så mitt ena gallertorn. Längst bort hänger några spännande ljus, kanske blir det ett sådant nästa år?

Och så vill jag gärna med ett fång frasande, krispiga tulpaner passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett härligt gott nytt år!

Ni vet väl att just idag 21/12 kl. 12.12 vänder det. Sedan blir det lite ljusare för varje dag!

Jag tar lite julledigt nu för att hinna krama mannen och barnen, ta med hunden på långa sköna promenader och bjuda vännerna på glögg i det julpyntade växthuset.

Vi ses igen 2013!

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas
Annonssamarbete med IQ