Annons

Kurragömma med vintern och våren

Äntligen!

Nu kan jag också sälla mig till vintergäckarnas skara, det vill säga – nu blommar de hemma hos mig. Kanske har jag inte varit lika observant som andra, eller så har snödrivorna legat fel för att jag skulle kunna få syn på de hoppingivande gula solarna. Visst har de ett beskrivande namn, att leka gäck, det vill säga lura vintern.

Annons

Eller vad säger ni om att döpa om dem till vårgäck istället? Jag ser hellre framåt och ser i fantasin hur blommorna leker tafatt eller kurragömma med våren, som fnittrande skyndar vidare runt hörnet. Bara på skoj i lekens tumult, men ack så retfullt!

I vårt sydvästra grannland Danmark växer det också små gula solar, men där heter vår vintergäck have-erantis eller bara erantis på danska. Eranthis är nämligen växtens vetenskapliga, latinska namn.

Den här älskliga snödroppen med sin långa slanka siluett heter däremot – vintergäck i Danmark!

Med andra ord, upplagt för missförstånd om du tänker inhandla danska lökar – det gäller att ha koll på namnen.

Ett litet tips är att försöka lära sig växternas vetenskapliga namn om du är på resande fot då och då. Dessa latinska namn är nämligen universella och hjälper blomentusiaster världen över att undvika att trassla in sig i namnen, även om uttalet ibland kan låta lite lustigt…

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

  • Jessica

    Så härligt att få se hur det blommar. Man längtar verkligen ner till er. Här har snön börjat smälta från hustaken, men blommorna ligger fortfarande i djup sömn.


Annons

Senaste från allas