Annons

Kampen mot kirskål – eller, hur det blev så frodigt

bort med kirskål

Man kan se allting från olika vinklar.

Oj, vad min trädgård är grön och frodig. Eller, oj så mycket ogräs!
Oj, så härligt snabbt allt växer. Eller, oj jag rensade ju i förra veckan, det kan väl inte vara dags igen!

Annons

Jag hann knappt vända ryggen till och vara borta några dagar så reste sig kirskålen mer än knähög från sin tidigare jordbundna tillvaro.

Att det kanske skulle bero på att jag tidigare gödslat trädgården med pelleterat hönsgödsel, att det regnat och varit varmt kan väl inte alls ha något med denna växtkraft att göra…?

Förutom den egna inneboende raketkraften hos ogräset menar jag. Det gäller ju att få bort så mycket som möjligt när man rensar. Minsta rotbit som blir kvar i jorden ger nya plantor – som ska rensas bort…

Det finns en skröna som säger att det fanns en munk på medeltiden som var så otroligt trött på att äta kål dagarna i ända att han introducerade kirskål i klosterträdgården. Denna c-vitaminrika gröda blev otroligt populär och gav munkarna en välbehövlig variation i den annars så ensidiga kosten.

Och varför inte ta efter dem? I sallad, sås, paj och pesto kan man använda de späda kirskålsbladen. Som ersättare till spenat och förresten, kombinationen kirskål+koriander sägs vara en ren delikatess!

 

BloggKirskalBlom

Kan man bli av med kirskålen då?

Själv har jag grävt ur rabatter, flyttat perenner och bytt jorden. Visst, det höll sig bra i många år, men sedan tror jag att reste på semester och då var det klippt igen.

Det finns råd om att täcka med byggplast eller gräsklipp för att kväva tillväxten. Men det ser ju inte så kul ut under de 2-3 år det skulle ta.

Kanske ska jag prova att plantera in andra starkväxande perenner som myskmadra, stjärnflocka och jättedaggkåpa – absolut mycket snyggare och trevligare utseende och metod än byggplasten.

Fram tills dess återstår bara att rensa, rensa, rensa och gilla läget. Man funderar ju så bra medan man rensar… På nya projekt, överraskningar till familjen eller något annat kul.

Men först ska jag använda kirskålens blommor som utfyllnad i några sommarbuketter att ha på bordet – de är ju trots allt så vackra med sin spetsprydda sommarklänning.

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas