Annons

Jord under naglarna och frid i själen – en favoritbok

BloggJordundernaglarna

Den här boken tände mitt trädgårdsintresse.

Tänk er en trädgårdsbok utan en enda bild. Och ändå är den så oerhört inspirerande och lustfylld! Redan titeln känns så livsbejakande och hoppfull.

En helårsträdgårdsdagbok kallar författaren sin bok, och det är en utmärkt beskrivning. Månad för månad beskriver hon sin trädgård – och det är en av poängerna, att lära sig hitta skönheten också i ett regnigt november eller kylslaget januari. Det finns något bra med varje månad.

Annons

Det är Marie-Louise Paludan som ror i land med detta projekt, tidigare trädgårdskrönikör i danska Weekendavisen, journalist och litteraturkritiker. Boken är översatt av en av Sveriges stora trädgårdsprofiler Lotte Möller, som för övrigt själv också skrivit fantastiska böcker. Bland andra är hennes ”Maryhill – en trädgård i Lund” en annan av mina favoriter.

Det är många som inte har en trädgård som ändå rankar denna bok högt. Den kan läsas från pärm till pärm, eller bara om den aktuella månaden och sedan läggas undan. I kalla och mörka december kan längtan efter ljuset och vårlökarna nästan bli övermäktigt, men efter att ha läst om löftesrika april och hoppfulla maj kan det kännas skönt igen att slappna av i fåtöljen utan att behöva tänka på gräsklippning och ogräsrensning.
Var sak har ju sin tid.

Så här skriver Marie-Louise Paludan i förordet: ”Skall jag karaktärisera denna hybridbok vill jag kalla den en bok om njutning. Den handlar om glädjen i att kunna gå ut i sin trädgård varenda dag året om, månad efter månad, och alltid hitta något underbart och spännande. Varje dag, gärna vid varje steg, skall där finnas något att titta på, lukta på, smaka på, drömma om, glädjas åt. Kort sagt: njuta av.”

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas