Annons

Härliga syrentiden är här!

lila Syren

Nu är den här! Doftande ljuvliga syrentiden!

Säg ordet syren och det klickar till i den svenska folksjälen. Ett bildspel rasslar till: syrenberså, sol, sommar, humlesurr och fågelsång. Saft och jordgubbstårta. Gärna lediga dagar.

Annons

Så här i maj månad, på tröskeln till sommaren, gläntar fru Flora på dörren och låter oss ana härligheter som vi tar alldeles för självklara i högsommartid.

I vårt område har vi turen att de har planterat flera stora buskage, så kvällspromenaderna med Pixie blir njutningsstunder med väldoft.

Ibland sätter vi oss på någon bänk och då är det intressant att spana in andra som går förbi. Nästan alla stannar till för att doppa näsan djupt i de fluffiga mjuka blomklasarna. Och jag håller med, för vem kan motstå en sådan här härlig frestelse!

Syrenbukett

I vår trädgård har vi också lyckan att ha några syrener. Från början var det bara någon enstaka buske, som ju sköt rotskott, som syrener brukar göra. Dessa rotskott planterade min man som häckar på olika ställen. Så nu kan jag utan dåligt samvete plocka generösa buketter att ha i vaser inomhus. Vilket jag förstås har – i sovrummet, badrummet, köket och vardagsrummet. Överallt finns dessa glädjespridare – det gäller ju att passa på så länge det bjuds på detta blomgodis.

Apropå det, det sägs att man kan göra både saft och gelé av blommorna. Likaså kan de kanderas, dvs doppas i äggvita, sedan strösocker ovanpå innan de torkas. Jag har inte provat något av detta – har ni?

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

  • Karin Ekberg

    När syren blommar är det sommar, underbara blommor dom också.
    Mvh Karin i Tullinge.


Annons

Senaste från allas