Annons

Har du också kärleksäpplen?

plantera tomater

Bättre sent än aldrig!

Våren och försommaren har varit så intensiv att jag inte ens hunnit plantera om mina tomatplantor. Vad är då bättre än att första dagen på semestern rätta till detta?

För att vara dåligt väder är det riktigt soligt, varmt och skönt. En säck jord tippades i skottkärran, lite godsaker som vedaska och som gillas av tomater blandades i och sedan var det bara att fylla krukorna.

Annons

Vilken fröjd och lycka att köra fingrarna i den solvarma jorden, känna tomatplantans doft. Nypa bort lite tjuvskott i grenklykorna och sedan nästan se hur plantan sträckte förnöjsamt på sig när den nu äntligen fått lite näring, plats för rötterna att växa och tankat lite omsorg, som väl en tomatplanta också kan behöva, lika mycket som vi människor.

Tänk, ordet tomat är indianskt, och aztekerna kallade dessa frukter för xitomatl.

I Italien heter de pomodoro vilket betyder guldäpple. Fransmännen hörde fel och översatte till pomme d’amour och övertygade engelsmännen om samma namn love apple och som sålunda blev kärleksäpplen på svenska i slutet på 1800-talet. Visst är det väl ett fantastiskt namn!

I den utmärkta boken Odla tomater av Åke Truedsson kan man få både odlingsråd och kuriosa. Här berättar han bland annat om en engelsk kokbok från 1602, hur misstänksam man var mot dessa nymodigheter.

”Det är möjligt, men inte att rekommendera, att äta tomater om de är genomkokta. Tomater ska aldrig ätas råa eftersom döden blir ögonblicklig.”

Vilken tur att någon vågade smaka och överlevde! I våra dagar njuter vi av en otrolig mångfald, röda, gula, randiga, stora, små…

söt hund

Som vanligt hade jag sällskap av Pixie som intresserat snusade runt. Hon tröttnade snabbt när det visade sig att det varken luktade korv eller skinka om mina plantor – fast körsbären som ramlar ner från trädet snaskar hon gärna på.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas