Annons

Flitig som ett bi!

Ett flitigt bi går in för landning mitt i fruktblomningen.

Ett flitigt bi går in för landning mitt i fruktblomningen.

Jämfört med förra sommaren bor det många, många fler i vår trädgård det här året!
Eller ja, vi hoppas ju att de överlever vintern, vilket inte alltid är säkert. Vi har alltså blivit värdfamilj för en bi-kupa. De små liven anlände i höstas och hann få sig ett skrovmål på vår sena men otroligt rikblommande murgröna. Det surrades på en förvånansvärt hög ljudnivå när vi passerade denna pollenbuffé.
Ungefär 80 000 små liv sägs det bo i den här kupan. Och om de alla är flitiga som bin lär vi få mycket att göra nu fram över!

Annons

Vi har alltid varit fascinerade över samspelet i naturen – bin samlar pollen och bi-drar till fruktsättningen. Och så plötsligt dignar träden av äpplen, päron, plommon eller annat som vi i många fall inte hinner äta upp innan allt är övermoget. Fantastiskt vad naturen ordnat allt för oss! Bara vi bi-står med förutsättningarna som träd och blommor och inte plattsätter hela tomten.

Och inte nog med det! Jag säger bara – honung! Ingen tekopp utan en tesked honung – gör gott både för kropp och själ! Vem kan sura när den milda, söta smaken lenar och tar sig an stressade halsmandlar som utsatts för virusbombardemang så här i förkylningstider. Och det funkar ju för det mesta, har jag kunnat konstatera. Mina förkylningsdagar har minskat rejält sedan jag regelbundet började med detta sötningsmedel.

Bikupa-vinter

Nu är det alldeles tyst och stilla.

Nu står kupan tyst och stilla. Ännu ska de sova i sin dvala. Samla kraft och lust för att åter surra runt och landa i en blommas sköna famn. Sedan fullastad och doftberusad återvända till kupan, in i honungsfabriken.

Åh vad vi längtar till våren nu, när de första solstrålarna kommer – de som riktigt värmer oss och tinar upp vinterfrusna själar. Då är de dags att haka på flusterbrädan, dvs start- och landningsbanan, och skicka anropet – ”Ready for take off!”

Mot våren!

LÄS OCKSÅ

(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas