Annons

Falla raklång som en fura – efter orkanstormen Simone

BloggTall1

Stormen Simone hälsade på hos oss i Skåne igår.

Alldeles nyss stod de där. Vår fina dubbeltall. Så resliga, så vackra. Med sin underbara talldoft, gracila barr och kottar som trillade både hit och dit. Här byggde skatorna sina bon. Här silade de friska vindarna med ett vänligt susande. Nu har den siluetten förändrats.

Annons

När vindbyarna demonstrerade sina orkanstyrkor på måndagskvällen med ett rytande darrade träd, hus och människor. Vi hukade oss så mycket vi kunde. Då inser man att vi inte har så mycket att sätta emot. Det enda är att i förväg försöka förekomma, plocka undan, stormsäkra och tänka till. Vad kan bli projektiler, flytta soptunnan, säkra lampkupor. Koka vatten på termos, ta fram ljus och kolla batterier och ficklampor. Vi moderna människor får tänka om och respektera att naturens krafter är trots allt större än vad vi är. Allt kan inte rulla på som vanligt.

Mannen och två söner gjorde en akututryckning. Bilarna stoppades på villagatan, motorsågen hämtades fram. Träden svajade alltmer, marken kring rötterna lyfte en halvmeter och en rotvälta var på gång. Så, med några välriktade sågningar föll stammarna mot marken i en mer kontrollerad fällning än om vinden hade fått fullfölja sitt uppdrag.

Nu klarade vi oss lindrigt, det finns så många fler som drabbades mycket hårdare och mina tankar går till dem alla.

BloggTall2

Nu väntar uppröjningen. Också ett sätt att mäta sina krafter. Att vilja och kunna – i alla fall att försöka – hugga och såga, klyva och stapla.
Och tänk, nästa år vid den här tiden – då njuter vi av egen ved i kaminen.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

 • Katarina

  OJ! Vilken tur i oturen ändå att ni var hemma och kunde styra upp det. Men visst kände man sig liten när vädrets makter visade sig.
  kram
  /Katarina (en grön sida)

 • Anette

  Visst hade vi tur Katarina! Och helt oväntat får vi nu ta itu med att förvandla stockarna till ved. Men jag saknar förstås mina tallar, de doftade så gott!

 • Frenne

  Ha, nu har ni gott om ved till vintern i alla fall!

 • Lisa Åhlin

  Hej! Vilket rådigt ingripande och vilken tur att både pojkarna och motorsågen var hemma.
  Hälsningar Lisa


Annons

Senaste från allas