Annons

Den här är bäst, helt klart!

BloggTaklök

Vacker, lättskött och alldeles, alldeles underbar!

Jag erkänner! Jag kan inte motstå denna. Varje sommar faller jag för frestelsen när jag passerar en blomsterbutik och köper ytterligare en fantastisk taklök. Jag planterar den i en lerkruka, gärna gammal, vacker med patina efter väder och vind.

Annons

Se på formerna, färgerna. Sanslöst vackra! Som virkade stjärnor, med rodnande bladspetsar, som om de var doppade i lite färg.

Med rosett efter rosett växer de fram, och vill du föröka dem är det bara att bryta av en och plantera i en ny kruka.
Det vetenskapliga namnet är Sempervivum och då talar vi poesi –
i översättning betyder detta alltid levande.

Naturligt växer taklök i karga bergsområden. Trots tuffa förhållanden är den en överlevare. De tjocka bladen magasinerar vatten så att den också klarar sol, värme och torr jord. Och så vill den också gärna leva hemma hos oss. Det som kan få den på fall är ständig väta, då ruttnar den obönhörligt.

BloggKnoppTaklök

Som om inte de fulländade formerna är nog, blomningen är lika speciell och vacker. Som inför ett högtidligt farväl skjuter den iväg en utlöpare med en löftesrik knopp. När föreställningen är över dör den ursprungliga rosetten, men då har nästa generation rosett strax intill redan tagit vid och taklökens släktled går vidare.

BloggTaklök2

Som små periskop sticker blomstjälkarna upp ur bladrosetternas stjärnhimmel. Pigga blommor plirar vänligt och nyfiket i toppen. Jag blir alldeles lycklig och glad när jag ser dem!

Om du har oturen att någon favoritkruka spruckit efter vinterns härjningar – plantera en taklök i resterna och du har både krukan kvar och en vacker blomstrande föreställning som varar länge, länge.

 

 

LÄS OCKSÅ

(17)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas