Annons

Bråda tider i tulpanrabatten. Men var är astilben?

Tulpanrabatt

Hänger du med i blommornas takt?

Alldeles nyss blommade här skira vita Thalianarcisser. Nu är det ögonblicket redan förbi och tulpanerna stormar fram.

De allra första mörklila i framkanten börjar nicka lite och istället fastnar blicken på min syrliga karamellblandning. Nu gäller det att fånga deras utveckling. Flera morgnar har jag stått och sett på deras hårt knutna knoppar och undrat vilken färg som ska överraska här. Lite som paketöppning nästan!

Annons

Jag dröjer på stegen och vill inte gå in, inte redan… försöker fånga stunden på näthinnan, att njuta av under dagen. Men som tur är finns det mobilkameror som hjälper till.

Redan nu ser jag hur alliumknopparna mognar och laddar för att ta över när tulpantiden är slut. Då kommer de blålila bollarna att sakta vaja i vinden som om de svävade i luften.

Perenner som höstanemoner, nävor och stor blodormrot rasslar lite försiktigt som undervegetation och bidar sin tid innan de blir startklara och skjuter i höjden. Men var är astilben förresten? Det ska ju finnas flera stycken. Dem får jag spana efter…

Rabatten har blivit som en följetong eller som en riktigt tjock bra bok, med flera kapitel. Längre fram kommer vinbärs- och krusbärsbuskarna att bjuda på sitt godis liksom smultrontuvorna – då gäller det att vara snabb och hinna före fåglarna.
De verkar annars alltid ha trumf på hand!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas