Annons

Är det höst nu?

BloggBenvedRöd

Efter en lång, lång, skön sommar tassar hösten så försiktigt in på scenen nu.
Sommarens alla blommor, både perenner och ettåringar, har ju bjudit oss på den ena föreställningen efter den andra. Dofterna har avlöst varandra och knopp efter knopp har vecklat ut sig. Allt ifrån vårens tulpaner, sedan kom rosorna, nu har glödande solrosor och rudbeckior förtrollat oss, och än är säsongen inte slut.

Annons

Nu kommer träden och buskarna. Ser ni de röda bladen på den vingade benveden? Det är en av de buskar jag har som först bekänner höstfärg. Precis som vi börjar ta på oss strumpor och tänka på höstjackor och varma tröjor, börjar naturen ladda inför bistrare tider.
Bladens kolhydrater och klorofyll ska tas tillvara och transporteras till knoppar, ved och rötter, ingen näring ska gå till spillo. Förråden ska fyllas inför nästa år. Då försvinner också den gröna färgen och buskens egen gula, orange eller röda färg blottas. Det är nu det höstliga fyrverkeriet sätter igång!

Allra bäst är det om dagen är varm och natten kall – då blir färgerna extra intensiva. Därför flammar det inte lika mycket vid kusterna, där det är disigt och fuktigt. Och så klart, i fjällen sprakar det till extra mycket på grund av temperaturväxlingarna och den rena luften.

BloggBladBenved

Vilken färgkontrast!
Även om hösten betyder att mycket vissnar ner blir jag ändå inspirerad av trädgårdens kalejdoskop av färger. Se vilken kraft det röda bladet har! Läckert!
Hösten för mig är sköna promenader genom drivor av prassliga, gula höstlöv. Äppelkakor och gott te. Och så klart, alla flammande, sprakande färger i träd och buskar. Vad är höst för dig?

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas